5 manieren om een phishing mail te herkennen

Phishing is een cybercime die de laatste jaren steeds vaker voorkomt en dus zeker de nodige aandacht vergt. In dit blogartikel geven we je vanuit onze expertise als IT Security bedrijf mee hoe je phishing vaak kan herkennen.

PHISHING, WAT IS HET?

Phishing aanvallen zijn één van de meest voorkomende beveiligingsaanvallen waar bedrijven én individuen mee te maken krijgen. Je kan op verschillende manieren in contact komen met phishing, denk maar aan sociale media, telefoongesprekken, berichten of e-mails. Hackers kiezen bewust voor deze methodes omdat het de gemakkelijkste weg is om binnen te dringen in een IT infrastructuur via Social Engineering. Binnen informatiebeveiliging staat dit voor het psychologisch manipuleren van ontvangers (targets) om persoonlijke informatie met hun te delen. Hierbij doen ze zich voor als een legitieme organisatie om het vertrouwen te winnen.

HOE KAN JE EEN PHISHING MAIL HERKENNEN?

1. Een ongewone afzender of foutief mailadres

Heb je in het verleden nog geen mail van deze afzender ontvangen en/of ziet de mail er verdacht uit? Controleer dan zeker de naam van de afzender, het onderwerp en het mailadres. Eindigt het mailadres van de organisatie op “@gmail.com” of “@hotmail.com” dan heb je een goede reden om deze mail als niet betrouwbaar te beschouwen. Geen enkele legitieme organisatie zal mailings uitsturen vanuit een persoonlijk mailadres.

2. De aanbieding is te mooi om waar te zijn

Ziet de aanbieding in de mailing er te mooi uit om waar te zijn? Grote kans dat dit een phishing mail is! We raden je dan ook aan om hier voorzichtig mee om te springen. 

3. Een actie moet nu/snel verricht worden

Moet je snel een bepaalde actie uitvoeren zodat een bepaalde overeenkomst niet verloopt? Ook dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een phishing mail. Legitieme organisaties kondigen dit soort zaken namelijk op voorhand aan. In beide gevallen kan je de mail het beste negeren of wanneer je twijfelt kan je op de originele website gaan kijken of hier informatie rond terug te vinden is.

4. Er wordt gebruik gemaakt van verdachte linken

Controleer of de link overeenstemt met de content in de e-mail. In veel gevallen plaatsen hackers de link achter een button zodat het niet onmiddellijk opvalt. Leer jezelf daarom aan om een link steeds te controleren alvorens er op te klikken.

Hoe doe je dit:

  • Computer: Hover over de link en controleer de link in het balkje onderaan je scherm.
  • GSM: Hou de link vast en controleer de link in de pop-up.

Natuurlijk zijn er nog andere mogelijke manieren om Phishing in te zetten en wordt steeds vaker beroep gedaan op nieuwe, innovatieve technieken. Als IT Security bedrijf trachten we er dan ook naar om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en onze klanten hier bewust van te maken.

Wilt je de kennis rond Phishing attacks testen bij jouw medewerkers? Neem dan contact met ons op! Onze experts zorgen voor een uitgewerkte phishing campagne met als doel Phishing attacks te (leren) herkennen en zich bewust te worden van de mogelijke gevaren.