5 tips voor een veiliger internetgebruik

Safer internet day bestaat vandaag al 16 jaar en is uitgegroeid tot een belangrijke dag in de digitale wereld. Het doel van deze dag is jong en oud bewust te maken van de gevaren die op de loer liggen op het wereldwijde web.

We staan er niet altijd bij stil omdat we het internet vandaag de dag als van zelfsprekend ervaren. Toch is het nog niet zó lang geleden dat we het zonder deze gigantische encyclopedie moesten doen. Het maakt ons leven veel gemakkelijker, maar er zijn (jammer genoeg) ook mogelijke gevaren. In deze blog geven we jou drie tips mee om veilig gebruik te blijven maken van het internet!

1. PAS OP WAAR JE OP KLIKT

We hadden het in een vorige blog al over phishing campagnes en het belang van een goede sensibilisatie rondom dit groeiend probleem. Wees daarom steeds op je hoede bij online communicatie en vertrouw niemand. Hackers gaan steeds op zoek naar innovatieve manieren om data te verkrijgen van hun slachtoffers.

2. ZORG VOOR STERKE WACHTWOORDEN

Op 1 februari is het ‘change your password day‘. De aangewezen dag om al jouw paswoorden te resetten. Kies hierbij voor sterke, random paswoorden. Deze zijn moeilijker te hacken waardoor jouw persoonlijke gegevens veiliger zijn.
Geen inspiratie? Er zijn password generators die dit werk gratis voor jou doen! Maak gebruik van een (gratis) password manager, zo hoef je slechts één wachtwoord te onthouden!

3. HOU JE SOFTWARE EN WEBBROWSERS UP-TO-DATE

Die ‘talloze’ updates komen er niet zomaar. Deze zijn bedoeld om beveiligingsgaten van oudere versies te dichten en nieuwe beveiligingsmaatregelen te integreren. Wanneer je deze updates niet op een regelmatige basis uitvoert, kan dit zich tegen jou keren. Criminelen maken namelijk gebruik van de lekken in oudere versies om toegang te krijgen tot jouw toestellen en persoonlijke data!

4. INTERNET OP OPENBARE PLAATSEN

In onze blog over man-in-the-middle aanvallen hadden we het reeds over de gevaren van een valse wifiverbinding op openbare plaatsen.
Maak je daarnaast soms gebruik van een publieke computer? Zorg er dan voor dat je de browsergeschiedenis en cookies wist. Het kan namelijk gebeuren dan je wachtwoorden en bezochte pagina’s automatisch worden opgeslagen.

5. HET BELANG VAN REGELMATIGE BACK-UPS

Cyberaanvallen halen de laatste tijd steeds vaker het nieuws. Een goede back-up kan ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. Het is namelijk een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou of een bedrijf. Wanneer een toestel besmet is met ransomware of een virus wordt de back-up gebruikt om gegevens terug te plaatsen!

Lees op onze blogpagina meer over cyberaanvallen en cyberdefensie. Wil je de IT-infrastrucuur van jouw bedrijf laten doorlichten om een cyberaanval te voorkomen of vroegtijdig te detecteren? Neem dan contact op met de experts van onze dochteronderneming ShieldIT!