IT team ePact

Anno 2020 beschikken ICT’ers best over de volgende vijf vaardigheden:

1. Leergierig

Indien je net van de schoolbanken komt, zit alles nog vers in het geheugen en ben je normaliter volledig klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Maar vergis je niet! Het moment dat je de schoolbanken achter je laat, moet je het zelf doen. Anno 2020 is ICT één van de snelst veranderende sectoren en moet je jezelf voortdurend bijscholen zodat je niet achter de feiten aan begint te lopen!

2. Geduld is een schone deugd

Niet iedereen spreekt de ‘computertaal’. Bereid je dus voor op een stroom aan vragen van gefrustreerde collega’s, klanten of familieleden die een computerprobleem hebben. Rustig blijven wanneer je iets voor een tiende keer moet uitleggen is dan ook niet altijd even gemakkelijk..

3. Improviseren is één van jouw specialiteiten

Wanneer er zich een probleem voordoet, zijn alle ogen op jou gericht. Daarbovenop willen ze nog eens snel een oplossing… Toch is dit niet altijd zo voor de hand liggend en schiet de schoolse kennis hier vaak te kort. In zo’n situaties doe je beroep op je zesde zintuig en schud je een creatieve oplossing uit je mouw. Een ICT’er is met andere woorden dus ook een creatieve duizendpoot.

4. ICT’ers zijn (willen of niet) sociale beestjes

Zoals hierboven al werd aangehaald, zal jij het aanspreekpunt zijn voor talloze ICT-gerelateerde problemen. Hierbij zullen er verschillende soorten mensen beroep doen op jouw diensten en moet jij ieder van hen op een correcte manier te woord staan. Denk hierbij maar aan klanten, collega’s, bazen of familieleden.

5. Empathisch

Naast sociaal, ben je best ook empathisch. Je kan je in anderen verplaatsen en wilt niet altijd jouw gelijk halen. Klanten zullen vaak een andere visie dan jij hebben of zullen niet altijd even snel tevreden zijn. Welke oplossing jij ook denkt dat het beste is, het zal niet altijd goed genoeg zijn. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, maar bereid je toch maar voor op weerstand en leer er alvast met omgaan!