5 tips om veilig te shoppen op Black Friday

Het is weer bijna zo ver: Black Friday en Cyber Monday staan voor de deur! Op deze dagen liggen cybercriminelen, nog meer als anders, op de loer. In deze blog geven we je daarom vijf tips om op een efficiënte en veilige manier koopjes te doen zonder in hun val te lopen!

1. KIES VOOR VEILIGE WEBSHOPS DIE JE AL KENT

Kies voor webshops waar je in het verleden al positieve ervaringen bij had om de kans op cyberaanvallen te voorkomen. Zo ben er zeker van dat de betaling veilig gebeurd en dat de afhandeling van jouw bestelling vlot zal verlopen.

Kiezen voor gekende webshops heeft ook een voordeel. Je kan namelijk op voorhand verlanglijstjes opstellen bij jouw favoriete webshops of deze al toevoegen aan je winkelmandje. Zo kan je op Black Friday/Cyber Monday onmiddellijk zien of er artikels zijn afgeprijsd. Snel, efficiënt én veilig!

Heb je toch een onweerstaanbare aanbieding gevonden op een onbekende webshop? Lees dan zeker verder!

2. WEES OP JE HOEDE VOOR PHISHING MAILS EN CONTROLEER ALTIJD DE LINKEN

Black Friday en Cyber Monday zijn hoogdagen voor cybercriminelen. Dit omdat koopjesjagers op zoek gaan naar de goedkoopste aanbiedingen en hierbij niet altijd de nodige aandacht besteden aan cybersecurity.

Naar aanloop van deze dagen, worden er dan ook heel wat valse webshops gebouwd om slachtoffers in de val te lokken. In combinatie of losstaand, maken hackers ook vlijtig gebruik van phishing mails. Omdat onze inbox op deze dagen overspoeld wordt met promoties en kortingscodes, is het gemakkelijker voor hackers om hun mailing(s) hierin te vermengen.

Controleer daarom altijd de linken in mailings alvorens je er op klikt en open nooit zomaar een bijlage. Controleer de link door erover te hoveren (computer) of deze ingedrukt te houden (smartphone). Heb je te maken met phishing mail? Verwijder deze zonder op linken of bijlagen te klikken.

3. ALS EEN AANBIEDING TE MOOI IS OM VAAR TE ZIJN, IS HET DAT WAARSCHIJNLIJK OOK

Zag je bij het scrollen op sociale media een advertentie voorbijkomen van een onweerstaanbare korting? Of kwam je tijdens het koopjesjagen een onbekende website tegen met prijzen die aanzienlijk lager zijn dan bij andere webshops? Dan bestaat ook hier de kans dat je te maken hebt met cybercriminelen.

Wil je zeker zijn dat je geen mooie promotie links laat liggen? In punt vijf leggen we je uit hoe je kan nagaan of een website al dan niet te vertrouwen is.

4. MAAK ALTIJD GEBRUIK VAN VEILIGE BETAALMETHODEN

Een kwaliteitslabel of e-commercelabel toont aan dat een webshop juridisch correct en betrouwbaar is. Als (potentiële) consument kan je er dus zeker van zijn dat de webshop gescreend én goedgekeurd is. Bekende kwaliteitslabels in België zijn BeCommerceSafeShops en Unizo.

Dit label is uiteraard niet voldoende. Investeer tijd en geld in een professioneel ogende webshop om vertrouwen uit te stralen en nieuwe klanten aan te trekken. Biedt klanten daarbij ook meerdere betaalmethodes aan, bij voorkeur ook kredietkaarten waarbij het invoeren van een code vereist is. Dit blijft namelijk de veiligste (online) betaalmethode van het moment om je aankoop hierbij verzekerd is.

5. DOE EEN GRONDIGE CONTROLE VAN ONBEKENDE WEBSHOPS

We haalden het al kort aan: wees altijd op je hoede wanneer je een onbekende webshop bezoekt! Hierbij raden we je aan om niet zomaar tot aankoop over te gaan, maar eerst voldoende informatie in te winnen.

Dit kan op verschillende manieren, bij voorkeur combineer je er meerdere:

  1. Onderzoek hoe lang de website en eventuele sociale media kanalen al bestaan
  2. Controleer het aankoopproces en de verkoopsvoorwaarden. Bijvoorbeeld, wat als je de gekochte producten wil retourneren?
  3. Ga na of de website beveiligd is en je persoonlijke informatie beschermd is. Dit doe je door op zoek te gaan naar het slotje of https voor de url in je zoekbalk.
  4. Lees online ervaringen van andere consumenten en let hierbij ook op de datum. Trustpilot is hier een goede bron van informatie. Zijn alle reviews nog maar net geplaatst? Controleer dan ook andere zaken uit deze lijst om echt zeker te zijn.
  5. Ga op zoek naar het kwaliteitslabel.

Geniet van het (veilig) shoppen! 😉